2023 m. ATVIRAS JAUNIMO CENTRAS ĮGYVENDINO PROJEKTĄ „JAUNIMO „Pulsu““

2022 m. IV ketvirtyje Šilalės rajono savivaldybės kultūros centro Atviras jaunimo centras parengė projektą, kurį finansavo Jaunimo reikalų agentūra prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Projekto veikloms įgyvendinti skirta 14400 Eur. Pagrindinis ,,Jaunimo „Pulsu““ projekto tikslas – stiprinti atvirąjį darbą su jaunimu, vadovaujantis pagrindiniais atviro darbo principais, sprendžiant turinčių mažiau galimybių ir motyvacijos jaunuolių įsitraukimo į profesinio orientavimo, emocinės bei fizinės sveikatos, verslumo, saviraiškos, savęs pažinimo veiklas.
Siekiant skatinti jaunuolių verslumą 2023 m. Šilalės r. sav. kultūros centro Atvirame jaunimo centre buvo organizuojami kompiuterinio raštingumo pagrindai. Jaunuoliai susipažino su kompiuterio komponentais, programinės įrangos ypatumais,  mokėsi išardyti ir surinkti kompiuterio dėžę, išmoko parsisiųsti ir įsirašyti programas, gilino žinias apie kibernetinį saugumą, sužinojo kaip atskirti patikimą informacijos šaltinį nuo nepatikimo. Lektorius kartu su mokymų dalyviais aptarė individualaus darbo perspektyvas (individualios veiklos ir verslo liudijimo pažymėjimų išdavimas ir kita aktuali jaunuoliams informacija). 2023 m. liepos mėn. suorganizuotas susitikimas su ,,Distify“ startuolio savininku – Andriumi Pleikiu. Savanoris Domantas Balčiūnas kalbino svečią įvairiomis verslo temomis, prašydamas atvirai kalbėti apie jo asmeninę patirtį. Andrius papasakojo, kaip aplinkiniai žmonės reagavo į jo karjeros pasirinkimą, pašnekovas kalbėjo apie tai, kokių iššūkių galima tikėtis kitiems, besiryžtantiems sekti jo pėdomis. Andrius taip pat pasidalino savo patyrimais, atsiradusiais jo suburtos komandos gretose, trumpai užsiminė apie mentorius ir kokią reikšmę jie turi jo gyvenime bei pamažu realybe virstančia svajone – Andrius nori būti pilotu.
Į dar vienus pokalbius su jaunimu savanorė Viltė Kybartaitė pakvietė mokslų daktarę, virusologę Ingridą Olendraitę. Iš Šilalės krašto, Jomantų kaimo, kilusi mokslininkė dalijosi savo vaikystės prisiminimais ir patarimais, pasak jos, užaugti mažame miestelyje yra privalumas. Pokalbių metu Ingrida Olendraitė pasakojo apie mokslininko profesiją ir jos ypatumus, savo kasdienybę. Entuziazmo apie savo profesiją neslepianti mokslininkė pasidalino su kokiais iššūkiais susidūrė COVID-19 pandemijos metu.
Rugpjūčio 4-5 dienomis prie Šilalės r. sav. kultūros centro buvo organizuojami susitikimai-diskusijos su 2022 m. Dakaro ralyje užėmusiu 3 vietą SxS kategorijoje, lenktynininku Roku Baciuška. Miesto šventės metu rugpjūčio 4 d. prie Šilalės kultūros centro freskos jaunuolius džiugino R. Baciuškos pasakojimai apie pasiruošimą Dakaro raliui, lenktynininko kasdienybę, pagrindinius iššūkius, su kuriais tenka susidurti raliuose.
2023 m. rugpjūčio 5 d. Šilalėje svečiavosi  LGBT+ aktyvistė, ,,queer“ vakarėlių ir „SapfoFest“ organizatorė Vika Matuzaitė. Vika – žmogus, kasdien kovojantis už pilnavertį žmogaus teisių įgyvendinimą. Pašnekovė minėjo, kad jai itin svarbūs lygiateisiškumo, skaidrumo, atvirumo, saugesnės erdvės kūrimo, atsakomybės dalijimosi dėl mokymosi, principai.
2023 m. gruodžio mėnesį suorganizuoti filmavimo ir fotografavimo kursai jaunimui, kuriuos vedė fotografė Ieva Tvaronavičiūtė (MB ,,Septintas kadras“). Kursų metu jaunuoliams suteiktos ne tik teorinės žinios, bet ir praktiniai įgūdžiai. Jaunuoliai, kurie norėjo išmokti filmavimo ir fotografavimo meno, į lektorės vedamus praktinius kursus rinkosi kiekvieną pirmadienį (lapkričio 27 d. gruodžio 4, 11, 18 d.), teoriniai užsiėmimai vyko lapkričio 29 d. gruodžio 6, 13, 15 d. Susitikimo metu buvo aptartos aktualios temos:

  1. Fotografo, videografo darbo pliusai ir minusai, kuprinės pristatymas, viskas apie techniką;
  2. Portfolio kūrimas. Technika ir fotografavimas/filmavimas telefonu;
  3. Supažindinimas su montavimo, retušavimo programomis;
  4. Vizualinio turinio kūrimas: nuotraukų retušavimas, filtrų pritaikymas, vaizdo klipo montavimas.

Projekto metu organizuotos ir fizinį jaunuolių aktyvumą skatinančios veiklos. Už projektines ,,Jaunimo ,,Pulsu““ lėšas įsigyti 5 nauji dviračiai, taip siekiama suteikti galimybę jaunuoliams, neturintiems dviračių dalyvauti Atviro jaunimo centro organizuojamame dviračių žygyje. 2023 m. birželio 28 d. kartu su sporto trenere suorganizuotas pirmasis dviračių žygį į Pajūrio rekreacinę zoną, po žygio vyko aptarimas. Rugsėjo 18-22 dienomis paminėta judumo savaitė, kurios metu sporto trenerė jaunuoliams pateikė įvairias fizinio aktyvumo reikalaujančias užduotis. Aktyviausi dalyviai buvo apdovanoti prizais. Šilalės rajono savivaldybės kultūros centro Atviro jaunimo centro lankytojai rugsėjo 23-24 d. dalyvavo išgyvenimo stovykloje ,,Naktynės“. Rugsėjo 23 d. Varnių regioniniame lankytojų centre, grupė jaunuolių kartu su vadovėmis susitiko su gide, kuri stovyklos dalyvius lydėjo viso žygio metu lankant Pavandenės piliakalnius. Gausus lietus jaunuolių neišgąsdino, 10 kilometrų žygis buvo sėkmingai įveiktas. Grįžę į Atvirą jaunimo centrą dalyviai ir darbuotojai pasidalino įspūdžiais, žaidė aktyvius žaidimus, gamino vakarienę, varžėsi biliardo turnyre. Žaidimus jaunuoliams vedė Atviro jaunimo centro tarptautinis savanoris Sinan Ozer bei psichologas Gytis Širvinskas. Rugsėjo 24 d. ryte jaunuoliai išklausė pirmosios pagalbos paskaitą, kurią vedė Šilalės visuomenės sveikatos biuro specialistė Vilma Navardauskienė. Organizuojamose veiklose sporto treneris padėjo jaunuoliams įgyvendinti ,,Naktinio tinklinio“ varžybas, orientacinių dalyvių mankštą, orientacinį žygį ir funkcines treniruotes. Organizuojamos sportinės veiklos skatina jaunuolių fizinį aktyvumą, sveikesnį gyvenimo būdą, bendradarbiavimą ir bendravimą tarpusavyje (sudaromos tinkamos galimybės atrasti save mėgstamoje fizinėje veikloje, išmokti teisingai ir sveikai maitintis, jaunuoliai mokomi gaminti nesudėtingus, sveikus patiekalus, dalinamasi paprastais ir sveikais receptais), ugdomas ryžtas, atkaklumas.
Projekto veiklos orientuotos į jaunuolių psichinę sveikatą. Viena iš projekto veiklų – susitikimai su psichologu. Susitikimų metu vyko konsultacijos ne tik grupėse, bet ir individualiai. Psichologas ruošė įvairias programas pateikė jas žaidybine forma, tam, kad jaunuoliai lengviau susipažintų su įvairiomis psichikos sveikatos ligomis. Įvairiomis jaunimui patraukliomis formomis buvo pristatytas psichologo darbas, siekiant mažinti jaunuolių nusistatymą prieš specialistus. Pagal poreikį Atvirame jaunimo centre jaunuoliai konsultuoti ir individualiai jiems rūpimais klausimais.
Projekto įgyvendinimo metu rūpinomės ir Atviro jaunimo centro darbuotojų psichohigiena, dėl šios priežasties buvo organizuojamos veiklos kiekvieną ketvirtį, kurių metu jaunimo darbuotojos vykdė atvejo analizes, kurių metu aptarė vykusias Atviro jaunimo centro veiklas. Aptarė tai, kokios veiklos yra patrauklios jaunuoliams, o kuriose jauni žmonės rečiau dalyvauja.
2023 m. birželio 26 d. Atvirame jaunimo centre lankėsi dipl. socialinė pedagogė,  socialinė darbuotoja, supervizorė Rita Škriadaitė, kuri padėjo jaunimo darbuotojoms įsivertinti ir apžvelgti kasdienes situacijas dirbant atvirąjį darbą su jaunimu.
Lapkričio 27 d. Šilalės rajono savivaldybės kultūros centro Atviras jaunimo centras organizavo mokymus Tauragės apskrityje dirbantiems jaunimo darbuotojams. Mokymų lektorės Atvirojo Telšių jaunimo centro vadovė-supervizorė Saulena Pilitauskaitė ir Atvirojo Telšių jaunimo centro jaunimo darbuotoja Deimantė Mockutė. Mokymų metu buvo gvildenamos aktualios temos vykdant atvirąjį darbą su sunkumus patiriančiais jaunuoliais. Stengėmės identifikuoti problemas bei aptarėme jaunimo darbuotojų ribas.

Projektines veiklas įgyvendino Šilalės rajono savivaldybės kultūros centro Atviras jaunimo centras.
Projektą finansavo Jaunimo reikalų agentūra.
Informaciniai rėmėjai: UAB ,,Šilalės artojas“ ir VšĮ ,,Šilalės naujienos“.

Informaciją pateikė Šilalės rajono savivaldybės kultūros centro Atviro jaunimo centro jaunimo darbuotoja Karolina Šiaudvytienė.
Nuotrauka Guodos Juškaitės.